ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ SIDEBAR
Σωστή Διατροφή για Καλό Ύπνο

Οι διατροφικές σας συνήθειες μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα και τη διάρκεια του ύπνου σας (όπως έχει αποδειχθεί σε αρχικά στάδια ερευνών). Αυτό μπορεί να μετατραπεί σε φαύλο κύκλο: όταν δεν κοιμάστε καλά τη νύχτα, τα πλούσια σε ενέργεια φαγητά που επιλέγετε για να σας κρατήσουν την επόμενη μέρα ίσως είναι ακριβώς αυτά τα τρόφιμα που υπονομεύουν τον ύπνο σας (για παράδειγμα, η καφεΐνη και τα σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά)*.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που είναι σημαντικοί για τη βελτίωση του ύπνου, μεταξύ αυτών και η θρεπτική αξία της διατροφής μας και οι καλές διατροφικές μας συνήθειες. Παρακάτω ορισμένες συμβουλές σχετικά με τη σωστή διατροφή για έναν καλό ύπνο:

  • Προσοχή στις μερίδες του βραδινού γεύματος. Το να ξαπλώνετε με πολύ γεμάτο στομάχι μπορεί να σας προκαλέσει δυσφορία, ενώ η διαδικασία της πέψης ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά τον ύπνο σας. Περιοριστείτε στην αναγκαία ποσότητα που σας ικανοποιεί.
  • Μην το παρακάνετε με θερμίδες και λιπαρά στο βραδινό γεύμα σας. Επιλέξτε ισορροπημένα πιάτα με υγιεινές πηγές υδατανθράκων –λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής άλεσης και όσπρια.
  • Δώστε προσοχή στην πρόσληψη καφεΐνης και αλκοόλ, που μπορούν να διαταράξουν τα κανονικά μοτίβα του ύπνου σας και να σας κάνουν να ξυπνάτε στη μέση της νύχτας**.
  • Φροντίστε να ενυδατώνεστε κυρίως κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η γεμάτη κύστη μπορεί να σας στερήσει τον καλό νυχτερινό ύπνο, γι’ αυτό βεβαιωθείτε ότι μειώνετε την πρόσληψη υγρών το βράδυ.

 

Με μερικές μόνο από αυτές τις αλλαγές, μπορείτε να δείτε τον ύπνο σας να μεταμορφώνεται, γι’ αυτό δοκιμάστε τις. Όνειρα γλυκά!

 

* St-Onge MP, Mikic A, Pietrolungo CE. Effects of Diet on Sleep Quality. Adv Nutr. 15 Σεπ 2016, 7(5):938-49.

** He S, Hasler BP, Chakravorty S. Alcohol and sleep-related problems. Curr Opin Psychol. Δεκ 2019, 30:117-122.

Clark I, Landolt HP. Coffee, caffeine, and sleep: A systematic review of epidemiological studies and randomized controlled trials. Sleep Med Rev. Φεβ 2017, 31:70-78.